3. 10. 2016

Sport už z daleka není tím, co býval dříve


Sport se z profesionalizoval a tudíž nejde jen o radost ze hry jako takové, o výsledky, ale hlavně o peníze a sponzory. Fanoušci nejsou daleko od pravdy, když křičí na sudího známé „penííízééé“. Potom je tu ještě zakázaný doping, který se někde toleruje, podvádí se se vzorky a udělují se zajímavé milosti a celonárodní zákazy. Jsou známé i kauzy sportovců, kteří svým výkonem zaprodají utkání. I v nejvyšších patrech celosvětového sportu jsou známy finanční  podvody technických činovníků.
Co s tím?
V některých sportech to řeší technikou. Například v hokeji nebýt možnosti přezkoumání video rozhodčím zda padl gól nebo nikoliv, tak by se utkání vyvíjela zcela podle přání rozhodčích a na jejich objektivitě. I když i dnes se v hokeji setkáváme s ovlivňováním výsledků v podobě vylučování hráčů za faul, který ani nebyl.
Snad nejdál v míčových hrách pokročil tenis, zavedením jestřábího oka. Kolik zmanipulovaných výsledků bylo zaznamenáno v minulosti, kdy jedno nesprávné rozhodnutí záleželo na prohře či výhře!
Pokud se tedy v míčových hrách a hlavně těch masových jako je fotbal, nebudeme spoléhat na techniku a rozhodování necháme na lidech, tak se spravedlnosti jen tak nedočkáme. Nebylo by od věci, aby se hlavní rozhodčí mohl podívat na záznam gólové situace dříve, než odpíská nespravedlivý verdikt. Mám dojem, že zatím ta snaha o zavedení této možnosti vázne nejenom ve změnách o pravidlech hry, ale hlavně u lidí jako jsou rozhodčí, protože by přišli o tuto neomylnost.
Do nebe volající byl poslední případ rozhodčího Kralovce a asistentky rozhodčí Ratajové. Oba se pyšní tím, že jsou nasazováni k rozhodování mezinárodních zápasů. Jak je vidět, i kdybychom nasadili kolem fotbalového hřiště dalších 10 pomocníků hlavního rozhodčího, tak to není nic platné. Jsou to jen lidé, kteří najednou zčistajasna nevidí a zapomenou pravidla hry.
Hlavní sudí nebyl tak daleko, aby si nepovšiml před vyrovnávací brankou hráče Aloise Hyčky, jak stojí v ofsajdovém postavení a navíc těsně brání brankáři v pohybu a ve výhledu. To samé je již klasifikováno jako zapojení se do hry a Ratajová na čáře měla zvednout praporek. Neudělala to!
Jak hlavní rozhodčí, tak i čárová čekali ještě dál, až tento hráč dostane přihrávku do ofsajdu a ani tentokrát neodpískají postavení mimo hru. Je to neodpustitelné a nebezpečné. V poslední minutě utkání nechají oba dva rozhodčí pravidla hry katovi. Ostuda. Nedivím se potom výrokům Sparťanských hráčů, aby šla Ratajová raději k plotně.

Nejsem žádný fanoušek fotbalového klubu. Na náš fotbal se až na pár výjimek nedá ani koukat a raději si naladím sportovní přenos z tenisu. Jsem jenom zklamaný z toho, že spravedlnost dostala opět na prdel.







Na Letné

Na Letné
Praha