23. 3. 2017

Český a Slovenský tenisový svět

Někomu se může zdát, že porovnáváním těchto tenistů a tenistek, jejich výsledků a úspěchů je vcelku absurdní. Ne tak slovenským novinářům. Pokud čtete i slovenské deníky se sportovní, potažmo tenisovou tematikou, tak nabýváte dojmu, že národní hrdinkou je Dominika Cibulková, která co nevidět bude světovou jedničkou.
Ta se v roce 2014 poprvé dostala na 10. místo v žebříčku a poté v roce 2015 spadla až na 38. místo. Následující dva roky zaznamenala shodou okolností až na 5., respektive 4. místo, což je historický úspěch slovenských tenistů a to je důvod, proč ta hegemonie.
Dominice bude letos 28 let a osobně si myslím, že je na vrcholu své kariéry. Má nevyrovnané výsledky a umístění v TOP 10 je usnadněné i tím, že z důvodu zranění nehraje na turnajích Petra Kvitová. Jejich poslední zápas skončil na turnaji ve Wuhanu v říjnu 2016 výpraskem Cibulkové 6:1 a 6:1.
Ostatně i letos stála před mečbolem s Kristýnou Plíškovou (52. v žebříčku) na březnovém turnaji v Indian Wells. Její sestra Karolína je na žebříčku na 3. místě a to před Dominikou Cibulkovou. Jsou tedy v závěsu a spojují je obdobné úspěchy. Obě ještě nevyhrály Grand slam a obě byly ve finále těchto turnajů. Cibulková v roce 2014 v Australian Open a Karolína Plíšková na US Open v roce 2016. Cibulková má náskok ziskem výhry na Turnaji mistryň, který se koná na konci sezóny, kdy jsou již tenistky značně vyčerpané a Dominika díky své houževnatosti a výborné fyzické přípravě toho využila.
O úspěších Karolíny a v podstatě i jiných českých tenistů se ve slovenském tisku dozvíte pouze strohé výsledky a to ještě zasunuté pod jinými nadpisy. Je to záměr nebo závist?
Vítězství Českých tenistů a tenistek v Davis Cupu a hlavně Fed Cupu,  je mezinárodně uznávaný fenomén. I v jednotlivcích je na tom Česko výrazně lépe než Slovensko. Vždyť v současnosti mají Češi v mužské části do 60. místa dva hráče (Berdych, Veselý), zatímco Slovensko žádného! U žen je to ještě výraznější. Ze současných tenistek má dojnásobné vítězství v Grand slamu pouze Petra Kvitová! V TOP 20 má Česko 3 hráčky (Plíšková, Kvitová a Strýcová) a Slovensko pouze Cibulkovou.

Záměrně se vyhýbáme srovnávání tenistů a tenistek z minulosti. Vždyť legendy Českého tenisu jako Navrátilová, Koukalová, Novotná, Suková, Vaidišová, Maršíková, Mandlíková, Lendl, Kodeš, Drobný, Korda, Šmíd, Novák mluví jednohlasně pro absolutní nadvládu českého tenisu nad slovenským.

Na Letné

Na Letné
Praha