25. 9. 2017

Celý tenisový svět shlížel do Prahy.


Když jeden z nejslavnějších tenistů dějin Rod Laver poprvé zavítal do Prahy, americkým prezidentem byl zrovna John Fitzgerald Kennedy. „Byl jsem tu v roce 1961. Páni,“ usměje se vitální australská legenda. Lavera v tu chvíli mohlo těžko napadnout, že se znovu vrátí až nyní - aby sledoval zrod Laver Cupu, pompézního turnaje nesoucího jeho jméno.
Překvapen musí být svým způsobem i on, jak jej tenis po 57 letech zase zavál do střední Evropy. Příjemně? O tom nepochybujte. „Jsem hrdý, že úvodní Laver Cup reprezentuje právě Praha.“
Pořadatelům a sponzorům patří dík zejména za to, že Čechům umožnili probudit v sobě i trochu té národní hrdosti, když při volbě kulis bez váhání ukázali na Prahu. Prostředí hlavního města má být tím, které dodá turnaji hranému na neobvyklém černém kurtu O2 arény punc jedinečnosti.
Navíc je z bezpečnostně-praktických důvodů vhodnější pořadatelskou lokalitou než třeba Paříž, Madrid či Mnichov.

Jedinečnost tohoto turnaje vyvolala obrovské diskuze a padaly názory a srovnávání například se zavedenými Grand Slamy. Srovnání však pokulhává. Na těchto turnajích se do závěrečných kol čtvrtfinále nebo semifinále dostanou nezřídka i tenisté, kteří mají štěstí při nasazování a losování soupeřů. Tady to možné není. Neustále, po celou dobu turnaje, hrajete proti světovým hvězdám.















Na Letné

Na Letné
Praha