2. 11. 2019

Ohlédnutí za Turnajem mistryň 2019.



Místo konání Šen-čen, Čína. O pořádání turnaje měla zájem i Praha, ale přednost dostalo město Šen-čen a to na dobu deseti let!, protože se vybudoval i nový stadion pro 12 tisíc diváků. Dotace 14 milionů USD, nejvyšší v historii. Kde by asi tak Praha sehnala takové sponzory a peníze? Čína je má. Událost je považována za neoficiální mistrovství světa. Tenisový turnaj na konci sezóny pro nejlépe umístěné singlistky a deblové páry na žebříčku Porsche Race Rankings. Po grandslamových turnajích představuje pátý nejdůležitější podnik ženského tenisu.
Porovnávat grandslamy s turnajem mistryň dost dobře nejde. Na čtyřech grandslamech se můžete dostat třeba až do čtvrtfinále, protože v předchozích kolech máte za soupeřky kvalifikantky a tenistky nižší úrovně. Na Turnaji mistryň hraje osm hráček, ale těch nejlepších za celou sezónu.
Historie zná úspěchy českých a slovenských tenistek. Nejúspěšnější tenistkou v historii je Martina Navrátilová a to jak v počtu vítězství v singlu a deblu a finálovou účastí. Však také vítězky deblu hrají o pohár Martiny Navrátilové!
Vítězkou se stala i Petra Kvitová v roce 2011 a ještě měla finálovou účast v roce 2015. V roce 2016 zvítězila Slovenka Dominika Cibulková a dříve, v roce 1997 zde vyhrála i Jana Novotná.
Letošní účast na turnaji si zajistilo 5 Českých hráček, což vypovídá o tom, že naše tenistky jsou světovou špičkou! Slovenské tenistky jsou v dlouhodobé krizi, o čemž vypovídá i postavení nejlepší jejich hráčky Viktorie Kužmové až na 52. místě žebříčku.
Zklamáním může být výkon Petry Kvitové, která nevyhrála ani jedno utkání ve skupině, i když měla i smůlu v prohraném tajbrejku s Osakovou. Karolína Plíšková postoupila ze skupiny i díky tomu, že její soupeřka Kanaďanka Andreescu zápas skrečovala. Rozhodující bylo utkání s dřívější světovou jedničkou Halepovou, a tu Karolína přehrála a zvítězila. Tím se dostala až do semifinále, ale její soupeřka, současná světová jednička Bártyová, byla nad její síly. Nad posledním letošním turnajem se projevila únava a zranění tenistek v průběhu sezóny. Vždyť celá třetina hráček utkání skrečovala. Nakonec s výsledkem Karolíny můžeme být spokojeni. Do konce roku zůstává na druhém místě žebříčku a Petra Kvitová je také v TOP10.
Ve čtyřhrách se moc nedařilo Siniakové s Krejčíkovou. Vyhrály jedno utkání a to bylo málo. Soupeřkami jim byl i pár HSieh s Barborou Strýcovou, kterým podlehly. Bára společně s Tchajwankou budou bojovat o vítezství v turnaji a ať už zápas skončí jakkoliv, nic už neohrozí první místo v žebříčku ženského deblu 2019 Barbory Strýcové. Téměř na sklonku kariéry Bára zažívá skvělou sezónu a lze říci, že se po právu stává hvězdou Českého tenisu.

Na Letné

Na Letné
Praha