28. 10. 2020

Nechte toho paní Kuberová.

 Vdova po senátorovi Kuberovi chce být ve středu zájmu. Oznámila, že vyznamenání pro manžela od prezidenta Zemana nepřijme. Nu což, je to její názor a manžel by s ní určitě nesouhlasil. Senátor Kubera a prezident Zeman byli dobří přátelé, ačkoliv každý z nich byli z jiného politického smýšlení. Kuberova ODS přišla s tímto nápadem cesty, aby tak rozvířila debatu o vztahu Číny a České republiky. Nic na tom nemohl změnit ani dopis, který Kubera dostal na Pražském hradu od Čínské ambasády. V podstatě šlo o ty samé důsledky, které vyvolá jeho cesta na Tchaj-wan. V tomtéž módu Kuberovi cestu rozmlouvali i nejvyšší představitelé státu, včetně prezidenta Zemana. Měl o čem přemýšlet. Jak říká jeho manželka, „chodil po zahradě a usilovně přemýšlel nad svým rozhodnutím.“ Provokace jeho strany ODS nabírala obrátky a šest dní na to Kubera umírá na infarkt. Není pravda, že byl ovlivněn dopisem a „výhrůžkami“ z Čínské strany, protože to samé mu ještě dříve vzkazovali i nejvyšší ústavní činitelé. Když se však tato smutná událost stala a vdova Kuberová manželovi prošacovala tašku a dopis našla, umínila si, že to byl důvod jeho smrti. Její další chování a spolupráce s médii je zcela nepřijatelné a plné nenávisti k Zemanovi. Dnes, když se její manžel nemůže sám vyjádřit, říká, že by vyznamenání od Zemana nepřijal. Nechte toho paní Kuberová. Jste směšná.

Miloš Zeman upozornil, že takto vysocí ústavní činitelé na oficiální cestu na Tchaj-wan nejezdí, a to ani v rámci Evropské unie, a že zamýšlené aranžmá cesty by v Pekingu nepochybně bylo viděno jako provokace a diplomaticky necitlivý a nevhodný krok.

Z toho, co mu vzkázal Miloš Zeman, si šéf Senátu nic moc nedělá. „To on jen tak straší. Naše vztahy jsou dlouhodobé, tyto věci jsou takové hrátky. Politicky jsme úhlavní nepřátelé, ale lidsky to je jiné,“ řekl Právu Kubera, který už dříve uznal, že jeho cesta může ovlivnit podnikání českých firem.

Sám Kubera, když se o jeho cestě začalo poprvé mluvit, nátlak z Hradu zmiňoval, na chystané cestě ale trval. Zdůrazňoval, že jeho návštěva nemá být "proti čínskou", a odmítal, že by mohla mít negativní důsledky pro vztahy obou zemí. "Pokud tam pojede, tak v tomto smyslu to přátelství opravdu končí," řekl Zeman. Kubera dal podle Zemana plánovanou cestou přednost zájmům své politické strany před těmi národními. "Je to jednání proti národním, v daném případě ekonomickým zájmům České republiky," prohlásil prezident.

Pod heslem „Vyhlásíme Číně válku“, nástupce a předseda senátu Vystrčil, opravdu na Tchaj-wan odcestoval a splnil tak slib straně ODS. Co nám to přineslo? Rozhodně zhoršení vztahů s Čínou, odmítnuté projekty pražských umělců a podniků a vztahy na bodu mrazu. Obchodování s Tchaj-wanem je pouze záminka, protože součásti vyrobených produktů, které k nám posílají, jsou stejně vyrobené na pevninské Číně. Nezaznamenali jsme žádné davy turistů z Tchaj-wanu, ale obchodníci velmi pociťují značný úbytek turistů z Číny.

Provokace ODS zkrátka nic nepřinesla, možná jen obdiv v USA, které se k takovému kroku nikdy neodvážili.



Na Letné

Na Letné
Praha