27. 10. 2020

Obyčejná žárovka?

 Téměř 150 let existuje a stále se používá a vyvíjí vynález žárovky. Z historie víme, jaká obrovská touha lidí po světle, byla předchůdcem vynálezu žárovky. Od ohně, loučí, svíček, petrolejových lamp, přes obloukové lampy až k žárovce, vedla dlouhá cesta, na které se účastnil i český vynálezce František Křižík. Křižíkova diferenciální oblouková lampa je představena světové veřejnosti v roce 1881 na výstavě v Paříži. Křižík slaví v Paříži triumf. Jeho diferenciální obloukovka se samočinnou regulací vzdálenosti uhlíků získává zlatou medaili mezi padesátkou podobných zařízení!

Podle novodobých výzkumů, žárovku sestrojilo nezávisle na sobě 20 vědců a vynálezců ještě před Edisonem. Ovšem úspěšně ji patentoval Thomas Alva Edison v roce 1879 – první Edisonova žárovka byla rozsvícena 21. října 1879 a svítila 40 hodin. Prohlášení demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena, nemůžeme brát vážně.“ Černoch vynalezl žárovku. Žádný běloch jménem Edison.“

První elektrické světlo v našich zemích měl Robertův cukrovar v Židlochovicích, jeden z nejmodernějších podniků té doby. Zde se rozsvítila žárovka již v roce 1880. Na pařížské výstavě svítily žárovky v roce 1881 a téhož roku měla elektrické osvětlení Daňkova strojírna v Praze. První divadlo s vlastním elektrickým osvětlením na evropské pevnině mělo Brno – Mahenovo divadlo bylo otevřeno koncem roku 1882. Elektrické osvětlení v Národním divadle bylo zadáno v roce 1883.

Žárovka je jednoduché zařízení k přeměně elektrické energie na světlo. Nevýhodou žárovek je skutečnost, že má velmi nízkou energetickou účinnost – většina elektrické energie (až 95 %) se promění v teplo. Pro delší životnost a lepší energetickou účinnost jsou žárovky nahrazovány zářivkami, výbojkami a nejmodernějšími LED diodami. Výhodou svítivých diod je mimořádná životnost, odolnost proti častému spínání a okamžitý start na plný světelný výkon.

Takže, budiž světlo!





Na Letné

Na Letné
Praha