7. 10. 2020

Žádná chřipčička, ale Covid-19 je pěkná sviňa.

 Švejkovské Česko se dostalo na první místo mezi státy EU, co se týká nakažených v přepočtu na tisíc obyvatel! Je to masakr. Když si tak čtu zprávy z ministerstva zdravotnictví, tak mi není veselo.

Nejdříve jsme se chválili, jak všechno zvládáme, pustili jsme lidi na dovolené a dnes řešíme nemalé problémy. Nákaza se šíří nejen z důvodů navrácení turistů ze zahraničí, ale i komunitně, sami mezi sebou.

Nemocnice už hlásí, že další příval nemocných v mnohých městech nezvládnou a uvažuje se o karantenním umístění i v hotelích. Už se nejedná pouze o důchodce a vymezení doby pro jejich nákupy, ale množí se případy nákazy i u dětí, mladistvých a lidí v produktivním věku. Je pravda, že mnozí mají jen lehké příznaky, ale zároveň lékaři zjišťují, že nákaza vyvolává dlouhodobé problémy s dýcháním a poškozením plic.

Jenom ve středu 7. října byla nákaza prokázána v rekordním počtu nad 5.000 lidí, aktuálně je nemocných 43.764 lidí a zemřelo již 829 lidí.

Jsou slyšet i hlasy doktorů, že pro nedostatek plicních ventilátorů, nechávají některé pacienty zemřít!

Toto je důsledek těch, kteří na přijatá opatření prostě kašlou. Nedodržují pravidla a šíří i nechtěně nákazu mezi další obyvatele. Nedivím se bývalému ministrovi zdravotnictví, že rezignoval. Říkají mu Kevin a snesla se na něj obrovská kritika. Přitom si počínal dobře, ale kdo to má vydržet? Současný ministr Prymula, je už také v hledáčku šprýmařů.

Svůj podíl na zlehčování nákazy mají i umělci (Basiková a další), restauratéři i majitelé médií (Soukup). Chápu, že se jejich nemožnost podnikání dotkla, ale na druhou stranu i lidé v jiných profesích přišli o práci. Je nouzový stav a například ve válce, když nemohli umělci vystupovat, tak jim také protektorátní úřady žádné odškodnění neposkytovali. Je to svým způsobem riziko, živit se jako podnikatel nebo umělec na volné noze. S tím ale tito lidé museli počítat. Nezbývá nic jiného, než se porozhlédnout po jiné pracovní aktivitě. Bude to mít za následek velký ekonomický propad.

Velká většina lidí, přijatá opatření dodržují. Ten zbytek „Švejků“ si libuje, že kontroly od Městské policie jsou řešené pouze domluvou a to je chyba. I v zahraničí se přistoupilo k rázným finančním pokutám, některé lidi zkrátka nepřesvědčíte a nic jiného na ně neplatí. Zvýšený počet nakažených příslušníků státní Policie, nahrazuje policie Městská. Nemohou udělovat pokuty a jsme zase v Česku.





Na Letné

Na Letné
Praha