9. 1. 2013

První přímé volby prezidenta a je z čeho si vybrat?


Začnu svou úvahu trochu šířeji, protože mně k tomu vedou akce mladých voličů po komunálních volbách. Na jedné straně se neustále říká občanům přijďte k volbám a když tedy přijdou a volí, tak se určitá část mladých lidí vzepře výsledkům voleb a nátlakovými akcemi požaduje změnu ve výsledcích. Mám za to, že sami ani volit nebyli a pouze na sebe přes média upozorňují a zviditelňují se. Nezřídka to dělá dojem, jako když si výhledově budují svou startovací dráhu do politiky. Není to zrovna šťastné řešení, neboť svým postojem vyjadřují neochotu přijmout výsledky demokratických voleb.
Osobně si myslím, že vzhledem k svému věku ani neví z reálu co se tady dělo za komunistické éry a proč lidé po tolika letech opět volí alternativu levice, potažmo komunisty. Škoda, že ti občané kteří takto volili nemají také čas stát na náměstích a alespoň vysvětlovat těmto mladým, proč volili zrovna tyto strany a co je k tomu vede. Pochopitelně, že pravicovým politikům se jejich postoj líbí a schvalují ho. Sjednocení levice na naší politické scéně bránilo a brání jednak Bohumínské usnesení ČSSD a hlavně sebedestruktivní trvání u KSČM na názvu Komunistická strana Čech a Moravy. Jasné je i to, že kdyby se v 90-tých letech přejmenovali, tak stejně dostanou nálepku - no jo, to jsou ti bývalí komančové. Sjednocení levice se naši pravicoví politici bojí jako čert kříže a proto oblbují občany nesmyslem o znárodňování a že opět přijdou o své majetky. Tomu snad věří jen ti stávkující aktivisté v některých krajích republiky.
Za posledních 24 let se v tomto státě rozkradl takový majetek a bylo vytunelováno tolik podniků a organizací, milióny lidí utrpěli nejenom ekonomický, ale i sociální pád, že v takové míře se ani komunistům nepodařilo za 40 let nasrat tolik lidí. 
Je tedy vůbec možné si vybrat vhodného kandidáta na prezidenta, když se v politice drží vesla stůj co stůj tolik let?

MUDr. Zuzana Roithová,  KDU-ČSL

V roce 1998 se stala ministryní zdravotnictví a kam jsme to dopracovali? Od roku 2004 za KDU-ČSL je  členkou Evropského parlamentu a zabývá se tam problematikou práv spotřebitelů. Ještě, že máme pořad Černé ovce, jinak se práva u nás nedočkáte...Nevýrazná politička, mimo realitu.

Ing. Jana Bobošíková  Suverenita

Kandidovala a prošla mnoha organizacemi a podle mého názoru by jí více slušela funkce ředitelky některé TV. Škoda, že jí žurnalistika přestala bavit.

MUDr. Přemysl Sobotka  ODS

Dlouholetý politik pravicové ODS, dle mého názoru již "vyhořelý", jako celá strana.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

Chytrý a vzdělaný člověk, který bohužel dojíždí na svůj vyhraněný vzhled. Málokdo by chtěl mít v čele státu takový zjev, protože dojem z prvního pohledu bohužel pořád platí a to i ve světě politiky.

Karel Schwarzenberg  TOP 09

Stařík, který má sice morální kredit, ale na tuto funkci neměl kandidovat. Co takhle si dát šlofíčka?

Ing. Jan Fischer, CSc.

Bankéř a statistik. Rok vedl úřednickou vládu jako její předseda a přesto podléhal nejenom názorově pravicovým politikům, kteří v té době opustili vládu ohledně nedůvěry. Zatajil svou činnost v KSČ a měl by si ještě vybrousit svou angličtinu.

Táňa Fischerová

Dlouholetá aktivistka a politička, příznivkyně Václava Havla. Milá paní, ale jako prezidentka ne-e.

Ing. Miloš Zeman, CSc  SPOZ

Také žádný mladík, ale jeho bonmoty a verbální projev je vybroušený. Je s ním sice sranda, ale jako prezidenta ho volit nebudu, protože mně naštval rozštěpením levice a založením své strany Zemanovci.

Mgr. Jiří Dienstbier   ČSSD

Poslední možný kandidát a víc možností nemám. Je pravda že je dost mladý a udělal rychlou kariéru, ale není zapletený do žádných korupčních kauz, zkušenosti sbíral od táty a přeci jenom má trochu toho sociálního cítění. Není mu cizí reálný stav obyčejných lidí.



Na Letné

Na Letné
Praha